3 tips om een financieel infarct in het ziekenhuis te vermijden

Voor veel mensen is een goede gezondheid het allerbelangrijkste om na te streven. Het staat vast dat regelmatig bewegen en gezond eten de levenskwaliteit verhoogt. Toch kan ieder van ons onverwacht te maken krijgen met een ongeval of ziekte. En dan willen we tijdens onze herstelperiode liefst zo weinig mogelijk (financiële) zorgen hebben. Bijna iedereen heeft ondertussen wel een hospitalisatieverzekering bij de lokale mutualiteit of een verzekeringsmaatschappij aangevraagd. Maar is elke hospitalisatieverzekering hetzelfde? Waar de ene verzekering netjes al uw kosten zal betalen, is de kans groot dat de andere in bepaalde gevallen voor geen euro tussenkomt. Ook niet wanneer u dat het meeste nodig heeft, bij een ernstige ziekte. En dat kan vermeden worden door het juiste verzekeringscontract op maat van uw profiel te kiezen.

Een voorbeeld
Zo kwam dame B. bij ons aankloppen voor een betere hospitalisatieverzekering. De financiële situatie van B. had net een infarct gekregen na een lang verblijf in het ziekenhuis: een gepeperde rekening van 60 000 euro. Aangezien B. al enkele jaren een hospitalisatieverzekering had en elk jaar netjes had betaald, ging B. er vanuit dat haar opname in het ziekenhuis en andere kosten ten gevolge van haar ziekte door haar verzekering zouden worden betaald. In haar verzekeringscontract stond immers dat de verzekeraar tussenkomt tot 300% van de tussenkomst door het RIZIV (dat is de wettelijke ziekteverzekering waar iedereen recht op heeft). Het RIZIV kwam in het geval van haar ziekte echter helemaal niet tussen, dus u kan al snel even meerekenen: 300% van nul blijft nul. En dus bleef de patiënt achter met een ernstige aandoening én een financiële kater van 60 000 euro!

Tip 1: Let op de kleine lettertjes

Let op voor contracten die te pas en te onpas vermelden dat ze enkel tussenkomen voor een bepaald percentage van de wettelijke ziekteverzekering (RIZIV), bijvoorbeeld “Tussenkomst tot 300% van de tussenkomst van het RIZIV”. Ook legt men soms een maximum plafond op per jaar op het bedrag waarvoor men tussenkomt (bv. 12 500 euro per jaar), een beperking in keuze van ziekenhuis, of uitsluiting van bepaalde sporten of beroepssituaties.
Bij heel wat complexe ziekten worden er wel steeds nieuwe technieken en procedures ontwikkeld om een ziekte te bestrijden, maar krijgen om budgettaire redenen geen tussenkomst door het RIZIV met als gevolg dat de hospitalisatieverzekering ook vaak helemaal niet tussenkomt.

Tip 2: Neem vrijstellingen op in uw verzekeringsplan
Een goede hospitalisatieverzekering hoeft niet onbetaalbaar te zijn, integendeel. Neem de juiste vrijstellingen en win verstandige kortingen tot 50%.

Tip 3: Laat u bijstaan door een specialist in verzekeringen
Laat u in complexe en belangrijke materie zoals uw gezondheid bijstaan door een specialist in verzekeringen. Hun advies is meestal gratis en hun adviesplan zorgt ervoor dat u zich bij een eventuele opname in het ziekenhuis volledig kan toeleggen op uw herstel. En dat uw verzekering kosteloos tussenkomt in de behandelingen of therapieën die u nodig heeft.

Kortom, er zijn wel degelijk goede hospitalisatieverzekeringen die u verlossen van alle financiële zorgen. De meeste hospitalisatieverzekeringen vertrekken echter in beginsel vanuit een gezonde medische achtergrond van de patiënt. Dat wil zeggen dat u wel gezondheidsklachten mag hebben, maar bij bepaalde zwaardere medische problemen of ongevallen zijn de beste voorwaarden van een degelijke hospitalisatieverzekering vaak niet meer realiseerbaar. Laat dus ook uw financiën goed verzorgen.

Overtuigt dat u een degelijke hospitalisatieverzekering op basis van uw persoonlijk profiel nodig heeft, of wenst u gratis advies over de kwaliteit van uw huidige hospitalisatieverzekering? Vul vrijblijvend ons offerteformulier voor hospitalisatieverzekeringen in (ook als u reeds een hospitalisatieverzekering heeft).

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *