Auto besturen kan erg zuur opbreken.

Auto-ongeval? Tot op de dag dat er zelfrijdende wagens zonder bestuurders de baan op gaan, is de kans dat er een bestuurder in de wagen zit 100 op 100. Het straffe is: de wettelijke verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (simpel gezegd, de gewone autoverzekering) voorziet wel een vergoeding voor de passagiers, maar niet voor de aansprakelijke bestuurder. En of dat zuur kan opbreken… Een voorbeeld.

Herinner je je de dag dat je de toonzaal van je favoriete automerk binnenstapte en dat prachtmodel lonkte al naar je? Díe wagen zou het worden, en geen andere. De glanzende lak nodigde je handen uit om te strelen. Alles, werkelijk alles zat erop en eraan: gps, airco, bluetooth, dvd, lederen zetels, regensensor, parkeerhulp… “Mij gaan ze niet liggen hebben’, dacht je, en je nam niet alleen de verplichte autoverzekering maar ook een full option omnium. Terechte keuze, want voor je droomwagen ging je ook een lening aan, en daar moet je geen onnodige risico’s mee nemen. Alles kits, dacht je, en je haalde de kids en je partner op met je nieuwe trots. Voor een proefritje, waarbij je alles demonstreerde: de BOENKENDE boxen (“net als in de discotheek”) en het EXPLOSIEVE gaspedaal (“zie eens hoe rap hij 100 rijdt!”). Waarna je in de remmen moest gaan staan, want die voorligger stopte onverwacht voor een overstekende eend. Je reactiesnelheid was behoorlijk, maar het was te laat: PARDOES reed je in op je voorganger. Gelukkig viel de schade aan de voorligger nog mee, maar jouw splinternieuwe glimbak is rijp voor de schroot. En jij voor het ziekenhuis. Door de klap liep je tal van complexe fracturen op en blijkt dat je voor een revalidatieperiode van negen maanden staat. “Gelukkig had ik een omnium’, dacht je nog. En toen kwam het besef: “Maar hoe zit het met mij?”

Ja, hoe zit het met de bestuurder van een wagen? De inzittenden van je voertuig zijn gedekt door de verzekering, ook al ben je in fout. Helaas, de aansprakelijke chauffeur, houder of eigenaar van het voertuig is dat niet. In bovenstaand geval is de bestuurder aansprakelijk voor het ongeval en krijgt hij zijn schade niet vergoed door zijn gewone autoverzekering. En een ongeluk komt zelden alleen: door de lange revalidatie wacht je een financiële ramp. Ook al heb je een hospitalisatieverzekering, die zal wellicht niet alle kosten afdekken en bovendien wacht je een fiks loonverlies omdat je terugvalt op uitkeringen van het ziekenfonds.

Misschien lijkt ons voorbeeld wel extreem, maar ongevallen waarbij de chauffeur én in fout is én gewond geraakt, zijn helaas geen uitzonderingen. Onder het motto: vermijd een ramp die je kunt vermijden, is het raadzaam een bestuurdersverzekering te nemen. Je hebt twee keuzes: een bestuurdersverzekering met forfaitair verzekerde bedragen en een volgens de principes van gemeenrecht.

Bij een bestuurdersverzekering met forfaitair verzekerde bedragen worden op voorhand de uitkeerbare bedragen bepaald. Een vast bedrag dus bij overlijden, blijvende invaliditeit of medische kosten. De logica zelve.

Bij een bestuurdersverzekering volgens gemeenrecht, keert de verzekeraar geen vaste schadevergoedingen uit, maar sommen die afhankelijk zijn van de effectieve schade. Meestal zijn die bedragen wel geplafonneerd. Waar je je tegen kan verzekeren? Dat verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Wat jou dwingt om te vergelijken, maar dat doen wij graag voor jou. Dat spreekt. Een greep uit wat kan bij lichamelijke schade: behandelingskosten, prothesen, het eventuele inkomensverlies, huishoudelijke hulp, morele schade, esthetische schade, blijvende arbeidsongeschiktheid, woningaanpassing en voertuigaanpassing. Bij overlijden kun je je nabestaanden indekken tegen begrafeniskosten en de morele schade van de partner.

Je moet geen genie zijn om te zien dat de bestuurdersverzekering de meest noodzakelijke aanvulling is op je autoverzekering en geen overbodige luxe. Advieskantoor Kockaerts helpt je graag de verschillende waarborgen vergelijken om voor jou de beste keuze te maken.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *