Beleg succesvol, beheers je emoties

Niets lijkt zo rationeel en weldoordacht als de beurs. Toch? Sta ons toe daar enkele vraagtekens bij te plaatsen. Zeker, rekenkundige modellen vormen het fundament onder de beurskoersen, maar er spelen evengoed nog andere krachten. Vergeet zoiets voor de hand liggends en menselijks als emoties toch maar niet.
Een minisprongetje in de tijd maakt meteen duidelijk waarover we het heben. Dinsdag 30 juni 2015. Griekenland beheerst (opnieuw) het wereldnieuws: verlaat het Zuid-Europese land de Eurozone (Grexit) of niet? Uur na uur wisselt de berichtigeving – uur na uur maken de beurzen bokkensprongen. Sluiten de beurzen de ene dag met 3% verlies, dan klokken ze de volgende dag af met 2% winst. Griekenland is niet nieuw, de schuldenberg waarmee het land te kampen heeft is dat evenmin, en toch daalt en stijgt de beurswaarde als een schip in volle storm. Wat elke dag wél nieuw is, zijn de interpretaties, de speculaties, de emoties…
Ander voorbeeld. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) Ben Bernanke, doet in 2013 enkele uitspraken over aandelen en obligaties, waardoor fondsbeheerders in verwarring geraken en verkeerde beslissingen nemen.
Hou dit altijd voor ogen: je komt altijd opnieuw tientallen meningen tegen die onderbouwen waarom je bepaalde aandelen moet aankopen. En je komt er minstens zoveel tegen die zeggen waarom je hetzelfde aandeel net moet verkopen.
Praatjes voor de vaak? Niet per se. Wel is het van belang dat je je er altijd van bewust bent hoe bepaalde gedachten en emotionele reacties een invloed hebben op beslissingen in geldzaken. Hoe rationeel we ook denken te zijn. We houden enkele van die emoties tegen het licht.

Gulzigheid is een van die sterke emoties. Als de beurzen stijgen, stijgt de aandrang van de gemiddelde belegger om meer te willen. En nog meer. Het is nooit genoeg. Sta er op dergelijke momenten eens bij stil dat er altijd een koper en verkoper zijn. Beiden denken dat ze winnaars zijn, maar in werkelijkheid is er altijd een winnaar en een verliezer. Wie gulzig is, kan zowel in het kamp van de winnaars als in het kamp van de verliezers zitten.

Schrik. Nog zo’n sterk ontwikkelde emotie. Bij onverwachte dalingen kan er niet alleen schrik, maar ronduit paniek ontstaan bij zowel de eendagsbeleggers als bij de volleerde professionals. Schrik is een zelfvoedend systeem: schrik baart nog meer schrik.

Adrenaline. Tjonge, dat geeft een kick! Op sommige online platformen koop je de ene seconde een aandeel, waarna een plostelinge gebeurtenis of uitspraak ergens op onze wereldbol ervoor zorgt dat het aandeel spectaculair snel stijgt. Verkopen die handel en opstrijken die winst! Alsof je aan een speeltafel in een casino staat. Geweldig. Je wint nog een keer, en nog een keer. Tot je geconfronteerd wordt met de keerzijde van dezelfde medaille en je in één klap alles kwijt bent. Dat is pijnlijk wakker worden uit je roes. En dat wordt flink afkicken!

Twijfel. Verkoop ik of koop ik bij? De geruchten spreken elkaar zoals gewoonlijk tegen. 101 meningen geven je nog geen inzicht. Wat nu? Nog een dagje wachten? Natuurlijk wil je geen kansen laten verloren gaan, maar je wil ook geen geld verliezen. Als je koopt en de koers daalt, vervloek je jezelf. Als je verkoopt en de koersen stijgen, vervloek je jezelf ook. Dan maar wachten? Twijfels, twijfels, twijfels…

Roekeloosheid verhindert je helder te denken. Wie roekeloos is, lijdt aan overdreven optimisme en zelfoverschatting – eigenschappen die ertoe leiden dat je extreme risico’s neemt en mogelijke gevaren negeert. Zelfvertrouwen is goed, maar té is té.

Kuddegedrag. Apen apen apen na, zegt een wat kinderlijke volkswijsheid. Bij mensen is het net zo. Wat je buur doet, zal wel goed zijn, is de redenering. Die houding staat bekend als groepsdenken of kuddegedrag en heeft in het verleden al veel invloed gehad op beurzen, bedrijven, organisaties en zelfs bevolkingsgroepen en landen. Hou altijd voor ogen: het is niet omdat ‘iedereen’ iets doet, dat het ook ‘goed’ is.

Ervaar je een van de hierboven beschreven emoties bij de minste negatieve informatie of beweging op de beurs, of krijg je het meer-meer-meergevoel bij winst, dan heb je vermoedelijk je emoties niet voldoende onder controle. Een belangrijk inzicht, want niet-gecontroleerde emoties zijn niet de beste raadgevers. Ons advies: stop even met beleggen en troost je met de gedachte dat er behalve complexe rekenkundige en economische modellen ook een pak psychologie schuilt in beleggen.

Dan maar niet beleggen? Dat willen we zeker niet gezegd hebben! Beleggen kan een goede zaak zijn, maar zorg er zeker voor dat je je niet blind laat leiden door je emoties. Maak op voorhand een goed plan en bepaal je strategie. Zo verhinder je dat je ongecontroleerde verrichtingen doet op basis van emoties.
Hou steeds voor ogen dat papieren winst en verlies niet bestaan. Winst of verlies ontstaan pas op het moment dat je verkoopt.
Wie succesvol wil beleggen, moet eerst en vooral zijn emoties de baas kunnen en niet zomaar meegaan met de stroom (kuddegedrag). De beste manier om dat te doen: stap in je spreekwoordelijke helikopter en vlieg hoog boven je emoties en de kudde.

Succesvol beleggen kan je leren. Volg vrijblijvend een van onze workshops. Iedereen welkom! Schrijf je hier in.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *