Beleggen in tijden van nulrente. Gemakkelijk? Snel? Meer?

Gemakkelijk. Snel. Meer. Drie woorden die je keer op keer ziet opduiken in promotionele campagnes die je willen aansporen om je spaarcenten te beleggen. Maar beleggen is geen eenheidsworst. Ook al laat men uitschijnen dat je slechts enkele muisklikken verwijderd bent van de beste deal ooit. Wees op je hoede, ook in tijden van nulrente op je spaarrekening.

Om de sprong naar beleggen te maken, houdt het steek om even bij sparen stil te staan. Wat weet je bij sparen op voorhand? Het bedrag dat je opzij zet en zeker opnieuw kunt opvragen. In het verleden wist je ook dat je financiële instelling je een vergoeding zou betalen voor je inspanning. Intrest. Met een beetje geluk had je genoeg intrest zodat je met je spaargeld evenveel of meer kon kopen dan toen je het op je rekening zette – omdat de prijzen van de dingen die je wil kopen meestal stijgen (inflatie). Wat weet je niet op voorhand bij sparen? Hoeveel de prijzen zullen stijgen. Als de rente (bijna) nul is, betekent elke prijsstijging dat je spaargeld minder waard wordt.

Niemand wil dat zijn spaargeld morgen minder waard is dan vandaag.

Daarom schuift iedereen beleggen naar voor als de geknipte oplossing. Maar wat is beleggen? Wat weet je bij beleggen op voorhand? Het bedrag dat je nu opzij zet. Wat weet je niet op voorhand? Wat dat bedrag morgen waard zal zijn. Als je belegt, geeft je je geld aan iemand anders zonder er zeker van te zijn dat je basisbedrag zijn waarde houdt en zonder zekere opbrengst. De toekomst van je centen is onzeker.

Wie houdt er nu van een onzekere toekomst voor zijn centen?

Tijd om die onzekerheid even in perspectief te zetten. Zonder dat je het goed en wel beseft nemen wij beslissingen met een onzekere toekomstige opbrengst. Als je een woning koopt en daarvoor leent, neem je zo’n beslissing. Hoezo, een woning afbetalen is toch een slimme investering? Zeker, vooral als je het geluk hebt om je job niet te verliezen en niet ziek te worden. Als je netjes je krediet afbetaalt, is de woning op het einde van de rit van jou. Heb je dat geluk niet en word je ziek of verlies je je werk zonder dat je je voorzorgen hebt genomen met een verzekering gewaarborgd inkomen…

Leven zonder risico’s is onmogelijk. Niets doen houdt ook risico’s in. Niets doen met je spaargeld en het op je spaarrekening laten staan, betekent nu waardeverlies. Omdat er geen rente is en de prijzen toch stijgen.

Dus toch maar beleggen? Eén ding is zeker: beleggen zonder risico bestaat niet. De vraag is hoeveel risico ben je bereid te nemen in de hoop je rendement te verhogen. Op die vraag bestaat niet één enkel antwoord, wat de reclamespotjes voor online beleggen je ook doen geloven. Voor iedereen is het antwoord verschillend en dus is de boodschap: informeer je en laat je deskundig adviseren. Beleg enkel in dingen die je begrijpt en maak een persoonlijk plan op. Beleggen is meer dan een reeks wiskundige formules. Emoties spelen een veel grotere rol dan je wellicht denkt. Denk meer dan tweemaal na voor je in twee klikken je geld belegt.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *