Een belegging is iets anders dan 5 kilo aardappelen kopen

Het www is een wondere wereld. Volledig akkoord. Nooit eerder had je zoveel informatie over zoveel onderwerpen op amper een muisklik afstand. Zoals informatieover online beleggen. Steeds meer mensen kopen online beleggingsfondsen, blokletteren de kranten. En waarom ook niet, het is een vrije wereld, nietwaar? Paradoxaal genoeg leggen net nu diverse controle-instanties, in onze ogen terecht, strengere regels aan financiële instellingen en financiële adviseurs. Zij zijn wettelijk verplicht een goede analyse te maken van de klant en zijn beleggingsprofiel alvorens ze advies mogen geven. Tussen haakjes: voor ons advieskantoor niet meteen bijkomend werk, want dat is altijd al onze manier van werken geweest.

Vreemd genoeg gelden die strengere regels niet voor online beleggingsfondsen. Begrijpe wie kan. Alsof de consument daar wel gediend is met minder bescherming. Alsof een belegging niet belangrijker is dan de aankoop van 5 kilo aardappelen. Van die nonchalante houding kan de online belegger nog vreemd opkijken. Moeten wij je de noodzaak van nooduitgangen in elk beleggingsplan in herinnering brengen? Jazeker, dat moeten wij! Je spaarcenten verdienen goede bescherming en jij verdient meer dan een vals gevoel van veiligheid.

Drie misverstanden die dringend de wereld uit moeten:

Verwar een goede vriend niet met een goede expert.

“Ik heb mijn licht eens opgestoken bij wat vrienden die ook financiële expertise hebben en zij zeggen dat…” Het is niet uitzonderlijk dat een klant ons benadert met advies die ze hebben ingewonnen bij “een kennis”, “een buur” of “een goede vriend”. Nu zijn wij geen tegenstanders van het feit dat er over beleggingen gediscussieerd wordt en mensen hun situaties vergelijken. Wel moet je uitkijken met dat goedbedoelde advies. In vele gevallen wordt in dergelijke discussies nooit het hele plaatje gezien en vergelijk je al snel appelen met citroenen. In het licht van wat hoger rendement, wordt al snel vergeten dat er ook een groter risico aan de belegging vasthangt. Het eerste wat wij dan ook vragen is: “En hoe zat het ook al weer met die nooduitgangen? Met een stoploss die je behoedt voor grote verliezen? En heb je gedacht aan vooraf vastgelegde winstdeelnames?” Goede vrienden zijn goede vrienden. Hou dat zo door hen niet te promoten tot goede financiële experts. Het komt misschien noch je geld noch je vriendschap ten goede.

 Expert in 5 minuten? Vergeet het maar.

Het internet dan maar als leermeester? Online beleggen na een uurtje rondsurfen en gratis beleggingsadvies uit onbekende bronnen te raadplegen? Neem het van ons aan: niet het beste idee. Het internet kent je profiel niet en je moet er ook niet gaan klagen als er iets fout loopt. Kennis van beleggen en verzekeren is trouwens niet iets dat je hapsnap onder de knie hebt.

Goed advies kost geen bom geld.

Niets is minder waar. Goed advies betaalt zichzelf terug. Sterker nog: op deze blog is ze gratis!

Goed advies begint met het bepalen van jouw profiel en jouw doelstellingen. Wat wil je bereiken? Wil je gewoon beleggen om op langere termijn je vermogen te laten groeien, of wil je een extra inkomen bij je huidige inkomen? Als je wat meer risico neemt, heb je wel voldoende andere middelen achter de hand voor als het toch misloopt? En bovenop deze en andere vragen herinnert een goede adviseur je eraan dat als je op korte termijn een risicovolle investering wil doen, je dat enkel met de winst van een andere belegging moet doen. Hij zorgt er ook voor dat je je beleggingen spreidt en in voldoende nooduitgangen voorziet…

 

Als die drie misverstanden de wereld uit zijn, dan kunnen we praten over zinvol beleggen. Daarvoor maken we graag tijd vrij. Contacteer Advieskantoor Kockaerts en wij bekijken samen de beleggingen die beantwoorden aan jouw profiel.

Meer info? Maak snel een afspraak op Kockaerts.be

 

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *