Foute kijk op wat risico’s echt zijn

Eén sessie ‘Leer slimmer beleggen’ (en win €500 extra startkapitaal) hebben we intussen achter de rug. Tussen die workshop en de volgende informatiesessies van zaterdag 19 september en maandag 28 september, stonden we afgelopen weekend op de braderie van Wilsele-Putkapel – in weer en wind. Je zou bijna zweren dat we op missie zijn. En dat is het ook een beetje. Onze missie is: je laten inzien dat verstandig omgaan met je geld, onvermoede kansen biedt. Kansen én risico’s, dat is waar. Volgens Van Dale is een risico een ‘kwade kans’. Maar volgens ons hebben heel wat mensen een foute kijk op wat risico écht is.

Wat is het grootste risico? Je kapitaal beleggen in een fonds dat past bij jouw profiel of een paar honderd euro’s per jaar uitsparen door niet aan te geven dat zoon- of dochterlief met pasverworven rijbewijs met jouw auto de baan op gaat? “Oei”, hoor je al vlug, “met je centen op de beurs zitten, is zoiets als naar het casino gaan.” Terwijl diezelfde mensen denken slim te zijn en enkele euro’s te “besparen” door zich onvoldoende te verzekeren. Jammer genoeg komen wij in het echte leven dergelijke drama’s tegen bij mensen die zich onvoldoende ingedekt hebben tegen reële risico’s. Als zoon of dochter een ongeval met de wagen veroorzaakt, is die “winst’ die je dacht te doen door je minder te verzekeren, plots een verliespost van ettelijke tienduizenden euro’s. We verzinnen het niet: onlangs nog écht gebeurd!

Zijn er risico’s verbonden aan beleggen op de beurs? Zeker en vast, wij vertellen geen sprookjes. Maar zijn die risico’s verantwoord? Zijn het risico’s die een “goede huisvader” mag nemen? Eveneens: zeker en vast. Toch als die belegger professioneel advies heeft gekregen, zijn profiel en zijn doelstellingen goed in kaart heeft gebracht en zich rationeel opstelt. ’t Is te zeggen: zich niet laat leiden door zijn emoties. Dat is in een notendop het doel van onze informatiesessies: de mechanieken blootleggen van beurs en beleggingen. En hoe je daar slim mee om kunt gaan.

Advieskantoor Kockaerts werkt voor beleggingsfondsen al jaren principieel volgens dezelfde wetmatigheden. Om alles van naaldje tot draadje te horen, moet je je maar inschrijven voor een van de volgende infosessies of een afspraak maken.
Toch enkele kerngedachten om je op weg te helpen:

  • beleg nooit geld dat je niet kan missen
  • hou vast aan je uitgangspunten en laat je niet leiden door hebzucht, angst of andere irrationele gedachten
  • cash systematisch je winst en zet dat geld opzij
  • stap op het juiste moment uit het fonds als dat de dieperik ingaat

De praktijk wijst uit dat wie zich aan deze en enkele andere regels houdt, de jongste jaren niet van een kale reis is thuisgekomen.

Wil je meer weten? Neem deel aan een van onze volgende (gratis) infosessies ‘Leer slimmer beleggen’. Je bent er van harte welkom.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *