Hypotheeklening dreigt als baksteen op de maag te liggen

Een eigen huis is en blijft een interessante en populaire spaarformule. Tot nader order fiscaal interessant en met de stijgende vastgoedprijzen als extra stimulans een prima appeltje voor de dorst. Maar voor je je woonst echt je eigen huis of appartement mag noemen, blijft het (mede-)eigendom van een financiële instelling en vloeien er heel wat euro’s richting hypotheeklening. Tien, twintig, dertig jaar lang. Ja, de meesten van ons zijn ‘met een baksteen in de maag’ geboren. Maar zorg ervoor dat de hypotheeklening die je afsluit niet als een baksteen op je maag blijft liggen. En dat doe je niet alleen door te kijken naar hoeveel je maandelijks moet aflossen. Een fikse hagelbui zoals we zopas nog over ons heen kregen, volstaat om duidelijk te maken waarom.

De beste rentevoet is de laagste rentevoet. Zoveel is zeker. Maar pas op! Niets is wat het lijkt. De laagste rentevoet gaat meestal hand in hand met een pakketje voorwaarden en extra verzekeringen die opgelegd worden door dezelfde financiële instelling. Een brandverzekering, een schuldsaldoverzekering, het openen van een bankrekening waarop je je loon laat storten… ‘Heb ik toch nodig’, horen we je denken. Dat klopt, maar let erop dat die tegen de juiste prijs de juiste dekking geven. Zo zijn er verzekeraars die geen schadevergoeding uitbetalen voor de recente hagelschade aan de gestalde wagen, omdat storm en hagel nu net niet opgenomen bleken te zijn in de brandverzekering… Stap je daarop verongelijkt naar een andere verzekeraar, dan dreig je je korting voor je hypotheek te verliezen en betaal je tweemaal de rekening. Ook met de schuldsaldoverzekering is het niet altijd duidelijk waar je al dan niet recht op hebt. Wel zonneklaar is het prijsverschil tussen die verzekeringen: die kan oplopen tot 50 procent! Over andere risico’s zoals arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval wordt meestal ook met geen woord gerept.

Hoog tijd, dus, voor enkel vragen (en antwoorden).

Vraag 1. Ben je bereid je voor twintig, dertig jaar lang te binden aan één financiële instelling voor je verzekeringen? We mogen hopen van niet. Wat als je verzekeraar niet aan zijn verplichtingen voldoet of niet langer competitieve tarieven hanteert? Waarom denk je dat wij ijveren voor jaarlijks opzegbare contracten? ‘Maar dat is geen probleem’, zal de bankier zeggen om je over de streep te trekken. ‘Deze verzekering is niet verplicht maar gewoon een voorwaarde om korting te krijgen.’ Lees: dus wel een probleem, want weg korting als je weg bent met je verzekering.

Vraag 2. Weet je dat de premieverschillen voor schuldsaldoverzekeringen kunnen oplopen tot 50 procent? Reken dus zeker na of het de moeite is om een extra hoge premie te betalen voor een bepaalde korting op je hypotheek.

Vraag 3. De brandverzekering goed bekeken? Ben je juist verzekerd tegen de juiste prijs? De verschillen in premies lopen fenomenaal uiteen en zijn niet per definitie afgestemd op jouw situatie. Denk maar aan de zonet vermelde hagelschade aan je wagen.

Vraag 4. De verplichte loondomiciliëring via een zichtrekening, kan dat een probleem vormen? Let op: dit zijn meestal commerciële lokkertjes die vermoedelijk in eerste instantie gratis zijn, maar later betalend dreigen te worden.

Vraag 5. Het risico dat je door ziekte of ongeval niet meer kunt werken en met een inkomen moet rondkomen dat flink lager ligt, is groter dan het risico dat jij of je partner overlijdt waardoor de schuldsaldoverzekering moet worden aangesproken. Maar heb je daar rekening mee gehouden? Je inkomsten kunnen tot 60 procent en meer dalen, terwijl je misschien geconfronteerd wordt met hoge medische kosten. Het is geen luxe om je echte risico’s in kaart te brengen en je daartegen te wapenen.

In 99 procent van de gevallen laat de consument, die nochtans gesteld is op zijn vrijheid, zich ketenen aan een overeenkomst die veelbelovend lijkt, maar waarvan de winst in werkelijkheid mager is of zelfs onbestaande. Stel dus voldoende vragen voor je je twintig, dertig jaar verbindt aan een financiële instelling voor alle bijproducten van je hypothecaire lening.

Laat je nu ook niet verlammen door onze kanttekeningen: er bestaan wel degelijk kredietinstellingen die aantrekkelijke rentevoeten aanbieden zonder dat je je aan hen moet binden. Maar pak het slim aan: kies niet blind voor een kant-en-klaar pakket verzekeringen bij je hypotheeklening. Laat een volledige risicoanalyse maken om te oordelen welke je zelf wil dragen en welke niet. Vergelijk premies en voorwaarden. Wees dubbel slim: win advies in van experts. Maak een afspraak bij Advieskantoor Kockaerts, samen nemen wij uw toekomst in handen.

Wens je meer info? Kom eens langs bij Advieskantoor Kockaerts en maak snel een afspraak.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *