Jong en achter het stuur? Het kan ook goed verzekerd en zonder je broek te scheuren!

Eindelijk heb jij, je zoon of je dochter dat lang begeerde rijbewijs. Een ongekende vrijheid! Tot je de voorwaarden ziet van een autoverzekering voor wie jonger is dan 26 jaar. Dat wordt bloeden, denken velen al vlug. Dat is deels correct. De meeste verzekeraars staan niet te trappelen om jongeren (statistisch gezien een ‘risicogroep’) een autoverzekering toe te kennen en vragen tot het drievoudige van de gangbare premie. Terzijde: ook al rijden er driemaal meer chauffeurs tussen de 40 en 54 onder invloed dan -26-jarigen, toch raken er driemaal meer jongeren betrokken bij een ongeval in het eerste jaar dat ze op de baan zijn. Oorzaak? Geen kwade wil, maar nog te weinig ervaring op de (kilometer)teller.

Dus zetten heel wat ouders de verzekering van zoon- of dochterlief op hun naam. Klaar is Kees, toch? Helaas niet. Wie verzwijgt dat een jongere de gebruikelijke bestuurder is, kan bij schade raar opkijken. Je mag er toch niet aan denken dat de verzekeraar de terugbetaling aan de slachtoffers terug eist? Kosten die, vooral bij lichamelijke letsels, zwaar kunnen oplopen.

De oplossing? Win het advies in van je verzekeraar vóór je een wagen koopt voor jezelf, je zoon of je dochter. Sommige verzekeraars hebben speciale tarieven voor jonge en minder ervaren chauffeurs onder bepaalde voorwaarden. Je hoeft je broek echt niet te scheuren voor een degelijke verzekering. Voor wie jonger is dan 26 jaar en met een wagen rijdt met een vermogen tot maximaal 66 Kilowatt (meestal om en bij de 1.400 cc), bijvoorbeeld, vallen serieus betere voorwaarden te bedingen. Sommige verzekeraars bieden gunsttarieven aan voor wie bijkomende rijvaardigheidscursussen volgt.

Rij je echt maar af en toe met de auto van pa of ma en ben je werkelijk een occasionele bestuurder? Vermeld dit dan expliciet in het contract van de gebruikelijke bestuurder. Wanneer je later zelf je eerste auto koopt, geldt die ervaring voor je nieuwe contract. Voor het geld moet je het niet laten. Je laten registreren als occasionele bestuurder kost weinig of niets.

Stap dus eerst naar je onafhankelijke verzekeraar, vooraleer je je handtekening zet onder de koop van je nieuwe wagen en je nieuwe vrijheid. Je hebt er veel bij te winnen. (En veel te verliezen als je het niet doet.)

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *