Maak van 2 euro 3 euro. Kinderspel, maar helft Belgen doet het niet

Als wij al één programma durven aan te bevelen op de openbare omroep: Voor hetzelfde geld op één. Elke woensdagavond nemen Britt (Van Marsenille), Jan (Van Looveren) en Thomas (Vanderveken) – we zetten hun familienamen bewust tussen haakjes want het programma is voor Jan en alleman en dus spreekt iedereen elkaar familiair aan met de voornaam – een actueel financieel thema onder de loep. Je steekt er echt iets van op zonder ooit het gevoel te hebben dat je een uilskuiken bent of dat je zwoegt op een cursus economie. Fijne televisie, dus.

Goed. Een van de recentste reportages die we herbekeken via pensioensparen legt haarfijn uit wat wij in onze blog op 4 maart schreven onder de titel Vecht van jongs af aan tegen de vergrijzing[ . Want ja, er is een wettelijk pensioen en velen hebben ook een aanvullend pensioen via hun werkgever, maar de kans is groot dat je daarmee geen vetpot voor je herfstjaren aanlegt.

Je zorgt daar bovenop dus best zelf ook nog eens voor een appeltje voor de dorst. Zoals de programmamakers zeggen: “Voor elke twee euro die je zo spaart, krijg je drie euro terug.” Dat komt door het fiscaal voordeel van 30 procent, natuurlijk. In 2014 kan je tot 950 euro opzijzetten voor je persoonlijke pensioenspaarplan, waarbij je tot 285 euro kan recupereren via je personenbelasting. In werkelijkheid heb je dus 950 euro weggezet voor de prijs van 665 euro. Niet oninteressant, hé?

Hoewel pensioensparen echt wel loont, kunnen er toch grote verschillen zitten op waar je op het einde van de rit (bij je pensionering, dus) voor terugkrijgt. Er zijn spaarverzekeringen en spaarfondsen, met verschil in risico en mogelijke opbrengst. Er zijn instapkosten en uitstapkosten, die in het slechtste geval een flinke hap van je spaarcenten mee-eten… Kiezen voor pensioensparen is een intelligente keuze. Een nog meer intelligente keuze, maak je na onafhankelijk advies door experts die je helpen te kiezen tussen pensioensparen via een verzekeraar of via de bank en een objectieve vergelijking maakt tussen de verschillende instellingen. Bovendien kan je adviseur ervoor zorgen dat de instapkosten minimaal blijven.

 

Verstandige keuze 1: doe aan pensioensparen.

Verstandige keuze 2: vraag deskundig advies en haal eruit wat erin zit.

Het spreekt vanzelf dat je ‘Verstandige keuze 2’ vlekkeloos kan vertalen als ‘Vraag advies aan Advieskantoor Kockaerts. Maar dat had je al begrepen, natuurlijk.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *