Maak van je droomwoning geen horrorhuis: kijk verder dan je rentevoet

Een jonge vrouw van 27, moeder van twee kinderen met een brutoloon van 2.980 euro, koopt samen met haar echtgenoot een woning en sluit een schuldsaldoverzekering af van 100%. Zo kan ze op beide oren slapen tot het huis volledig is afbetaald. Denkt ze. Want wie 27 is, moet niet meteen vrezen er snel het loodje bij neer te leggen, toch?

Vier jaar later wordt de vrouw ziek. Ernstig ziek. De artsen tasten in het duister en kunnen de oorzaak niet meteen vinden. Na dertig dagen arbeidsongeschiktheid valt haar loon terug op 55%. Een ferme financiële aderlating en dat net op het moment dat een flink deel van het gezinsbudget opgaat aan medicatie en verzorging. Nog eens zes maanden vol onrust later, staat de oorzaak van de ziekte vast: een weinig voorkomende, ongeneeslijke spierziekte. Er zijn aanpassingen nodig aan de woning en dus boort het gezin zijn financiële reserves aan. Drie jaar later is het spaargeld op: medische kosten, verlies van inkomsten en afbetaling van de woning eisen hun tol. Er zit weinig anders op voor het jonge gezin dan het huis te verkopen, want een afbetaling van 1.386 euro per maand is onhoudbaar. En opnieuw slaat het noodlot toe: één jaar later overlijdt de vrouw. En de schuldsaldoverzekering? Die blijkt nutteloos, want het huis is verkocht.

Waarom vertel ik dit uit het leven gegrepen horrorverhaal? Omdat dit gezin niet het juiste advies heeft gekregen bij het inschatten van risico’s en daardoor in de kou bleef staan, op een moment waarop het noodlot hard en ongenadig toesloeg. Als je denkt dat je ingedekt bent tegen alle onheil omdat je bepaalde verzekeringen hebt afgesloten, heb je het goed mis. Lees er onze blog  ‘Verzekerd? Ja, verzekerd van een vals gevoel van veiligheid’ nog maar eens op na.

Financiële instellingen bieden woonkredieten tegen gunsttarieven aan als je bij diezelfde instelling ook je schuldsaldoverzekering en brandverzekering onderschrijft en je loondomiciliëring plaatst. Moet toch gebeuren, denk je, dus waarom ook niet? Wel, omdat niemand samen met jou een juiste inschatting van de risico’s heeft gemaakt, daarom niet! Terug naar ons verhaal: als je 27 jaar bent, is het risico dat je overlijdt tijdens de afbetaling van je lening (gelukkig) beperkt. Het risico dat je ernstig ziek wordt, is veel groter. En als je al sterft, is de kans dat daar een langdurige ziekte aan voorafging ook veel groter. Dit gezin had er beter aan gedaan de verzekeringspremie te verdelen over een schuldsaldoverzekering en een verzekering voor gewaarborgd inkomen bij ziekte of privéongeval. (Arbeidsongevallen zijn meestal al goed ingedekt.)

Natuurlijk is een gunstige rentevoet een belangrijke factor bij een woonlening. Maar denk verder dan het verwerven van je huis. Je moet het ook behouden. Het is echt geen overbodige luxe om samen met een onafhankelijke expert in te schatten welke risico’s een onvoorziene hap kunnen nemen uit uw inkomsten. Tenslotte engageer je je toch om 20, 25 of 30 jaar lang een bepaald bedrag terug te betalen. Je kunt hopen dat er je gedurende al die tijd niets ernstigs overkomt, maar je gaat er beter van uit dat het niet denkbeeldig is dat je te maken krijgt met ziekte, ongeval, hospitalisatie, brand… Wie zijn risico’s goed heeft ingeschat en juist verzekerd is, hoeft zich om zijn afbetaling in elk geval al geen zorgen te maken. Vóór je je handtekening zet onder een (woon)krediet: kom eens langs bij Advieskantoor Kockaerts. Wij maken graag een professionele risicoanalyse op jouw maat. En wees niet bang: juist verzekerd zijn, is niet per definitie duurder verzekerd zijn. Maak een afspraak.

 

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *