Moet BOB de rekening betalen bij een ongeval?

Een beetje BOB bestaat niet. Zo staat dezer dagen te lezen op grote affiches langs de weg. Groot gelijk. Een BOB drinkt niet. Punt. Omdat hij dat beloofd heeft aan zijn familie of zijn vrienden die op hem rekenen. MAAR: een beetje BOB kijkt ook juridisch uit zijn doppen. Wie betaalt de rekening als BOB een ongeval veroorzaakt met de auto van zijn vriend? Goede afspraken maken goede vrienden, en dat geldt hier ook. Let ook op met de speciale BOB-verzekeringen die nu worden aangeboden: de verschillen tussen wat verzekerd is en voor welk bedrag zijn groot.

BOB moet op zijn strepen durven te staan. Het is niet omdat je je vrienden belooft niet te drinken en hen veilig en wel terug naar huis te sturen, dat je goedheid moet beloond worden met het risico voor alle kosten te moeten opdraaien als je een ongeval hebt. Wil je juridisch zo stevig mogelijk in je schoenen staan als BOB? Laat de eigenaar van het voertuig dan een overeenkomst tekenen waarin hij zich akkoort verklaart om zelf de schade te betalen als jij een ongeval veroorzaakt. We geven het toe, dat ligt niet voor de hand, zo onder vrienden. Maar het zou toch al te gek zijn dat je als BOB de rekening betaalt? Opgelet: als je als BOB een ongeval veroorzaakt door een grote fout (overdreven snelheid, door het rood gereden…) dan heeft die overeenkomst toch geen waarde. Natuurlijk blijft BOB in dat geval zelf verantwoordelijk.

Waarom deze waarschuwing?
Omdat een op de vijf BOB-bestuurders denkt dat hij altijd verzekerd is als hij schade toebrengt aan een voertuig.
Omdat een op de vier denkt dat de eigenaar van het voertuig de schade automatisch zal vergoeden.
Omdat drie op de vier toegeeft dat hij er geen idee heeft hoe de vork aan de steel zit.
Voor alle duidelijkheid: BOB is verantwoordelijk voor de schade. Als je weet dat drie op de vier Belgische bestuurders ooit een ongval hadden en 65 procent van de wagens geen omnium hebben, weet je dat het risico om als BOB de rekening te moeten betalen groot is.

Waarop moet je letten?
Ben je BOB? Loop dan even dit checklijstje af alvorens je vertrekt met de auto van je vriend of familielid:
Is de wagen verzekerd?
Is er een geldig keuringsbewijs?
Heb jij een geldig rijbewijs?
Veroorzaak je een ongeval met schade? Door wie en welke schade zal dan vergoed worden:
De BA Autoverzekering betaalt schade aan alle betrokken personen en passagiers. NIET voor je eigen verwondingen. NIET voor de schade aan de wagen van je vriend.
Is de wagen omnium verzekerd, dan komt die verzekering wel tussen voor de schade aan de wagen van je vriend.
Is de wagen niet omnium verzekerd, dan kan je vriend de schade aan zijn wagen terugvorderen van jou.
Je eigen lichamelijke schade wordt enkel vergoed als het verzekeringscontract van je vriend een dekking voor de bestuurder voorziet. Kan ook: je hebt zelf een bestuurdersverzekering die ook geldt in de auto van iemand anders. Nakijken is de boodschap!
Wat een evidentie zou moeten zijn is dat je een goede onafhankelijke rechtsbijstandverzekering hebt.

Dan maar een BOB-verzekering?
Waar een vraag is, is een aanbod. Er zijn verzekeraars die BOB-verzekeringen aanbieden. Soms zelfs gratis. Let toch even op het volgende, want er zijn grote verschillen:
Soms zijn de verzekerde bedragen beperkt en onvoldoende om de schade te betalen.
Soms geldt de polis enkel voor het binnenland.
Soms geldt de polis enkel voor personenwagens, niet voor bestelwagens of andere?

Is BOB niet in fout?
Dan moet de verzekering van de chauffeur die het ongeval veroorzaakte, alle schade betalen. Ook dan is het nuttig om een onafhankelijke rechtsbijstand te hebben om uw belangen te verdedigen. Vraag daarvoor ons advies. Want afhankelijk van de situatie bestaan er dekkingen en uitbreidingen voor elk contract en elke verzekeringsmaatschappij. Samen vinden we wel de beste oplossing voor jou!

Geen BOB om je naar huis te brengen?
Neem het openbaar vervoer. Er zijn speciale nachtelijke dienstregelingen in de eindejaarsperiode.
Contacteer de Responsible Young Drivers.
Neem een taxi.
Overnacht ergens in de buurt.

Advieskantoor Kockaerts wenst u fijne feesten. Hou het vooral veilig!

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *