Niet alleen kleine kindjes maken grote brokken

Omwille van een of andere vreemde hersenkronkel denken heel wat mensen dat een familiale verzekering enkel nuttig en nodig is als je kleine kinderen hebt. Of een energieke hond. Want baby’s, kinderen en honden zijn onberekenbaar. In tegenstelling tot jij zelf, je partner of je al wat oudere kinderen.

Hoe fout die redenering wel is, wil ik met drie voorbeelden duidelijk maken. Ze zijn zo uit het leven gegrepen.

Voorbeeld 1. Je gaat met de dochter van je zus naar je buurtslager. De glazen deur van de kooltoog staat open en je nichtje ziet haar kans schoon te doen wat haar geleerd is: deuren die open staan, moeten dicht. Ze klapt de deur met zoveel enthousiasme dicht dat die in duizenden scherven uiteenspat. Dure deur stuk en al de charcuterie vol glas – goed voor de vuilnisbak. Wie is verantwoordelijk en zal voor de schade moeten opdraaien? Niet je zus, want die was er niet. Wel jij, want je had op dat moment de leiding en toezicht over het meisje.

Voorbeeld 2. Je woont op een prachtig appartement op de derde verdieping. Voor je salon heb je een prachtig meubelstuk gekocht en dat zeul je nu via de trap naar boven. Omdat de lift te klein is. Halverwege de trap mistrap je je, het meubel schiet uit je handen en dondert naar beneden. Je meubel kan zo naar het containerpark, maar ook de trap, de muren en de vloer van de gang liepen serieus wat schade op. Die schade komt ook op jouw dak terecht.

Voorbeeld 3. Je bus staat op het punt te vertrekken en je loopt je te pletter om zeker nog aan boord te geraken. In je haast stoot je tegen een oudere dame. Ze valt. Ze wordt aangereden door een voorbijrijdende wagen en raakt helaas ernstig gewond. Ook in dit geval zal jij verantwoordelijk gesteld worden voor alle schade die zij oploopt. En moeten betalen.

En dat betalen, dat kan flink oplopen. Je moet volgens de wet alles tot de laatste eurocent betalen als jij verantwoordelijk bent voor het ongeval. Dat kan ver gaan, want om de schade te vergoeden kan het slachtoffer zo nodig al je geld en eigendommen aanslaan. Domme, dagelijkse accidenten kunnen een ontzettend hoog prijskaartje hebben. Die je je hele privévermogen kunnen kosten.

De voorbeelden spreken voor zich. Niemand is vrij van ongevallen. En iedereen die een ongeval veroorzaakt, zal daarvoor de prijs betalen. Best om je daartegen in te dekken, niet? Een familiale verzekering kost geen stukken van mensen en bespaart je tonnen ellende als puntje bij paaltje komt.

Maar… De ene verzekering is de andere niet. Daar hebben we je al vele malen op gewezen, maar het kan geen kwaad om op dezelfde nagel te blijven kloppen. Kijk bijvoorbeeld goed uit waar je je voor verzekert en waarvoor niet. Huisdieren vallen meestal onder de gedekte risico’s, maar let op als je een paard hebt of andere dieren. Ga ook na of de verzekering de kinderoppas beschermt. En of ze geldig is op een tweede verblijf. Let ook op de verzekerde bedragen. En weet: ongevallen met motorrijtuigen zijn nooit verzekerd via een familiale verzekering.

Nog een goede raad. Sluit zeker ook een rechtsbijstandverzekering af, voor als het tot discussies komt. En sluit die altijd af via een onafhankelijke rechtsbijstandsverzekeraar om belangenconflicten te voorkomen.

Overtuigd van het nut van een familiale verzekering? Wellicht wel. Maar kies er een die aansluit bij uw gezinssituatie en precies dekt wat nodig is. Maak dat je je geen zorgen hoeft te maken over de financiële gevolgen van grote en kleine ongevallen waar jij verantwoordelijk voor bent. Een laatste tip: vraag deskundig advies. Ons advies. Neem vandaag nog contact met een van onze medewerkers.

 

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *