Oorlogsbijl niet beste wapen voor wie vredespijp wil roken

Conflicten zijn des mensen. Helaas is niemand immuun voor netelige twisten of soms net-niet slaande ruzies rond privé- of handelszaken. Duidelijk is: niets doen is geen optie. Smeulende conflicten moet je van de baan ruimen. Een gelukkig leven of succesvolle praktijk bouw je uit onder een heldere hemel, niet bij dreigend onweer.

Minder duidelijk is soms op welke manier je een conflict het meest efficiënt aanpakt. In een eerste opwelling lijkt een oorlogszuchtige aanpak het snelste resultaat op te leveren: niet veel poespas, op naar advocaat en rechter. “We zullen wel eens zien!” En ja, na een soms lange en dure strijd is de kans groot dat er een winnaar en een verliezer uit het strijdperk komt. Daar worden advocaten en rechters immers voor betaald. Hoera? Niet als jij de verliezer bent. Niet als jij weken, maanden of zelfs jaren in onzekerheid hebt moeten leven over de afloop. En ook niet als je tot in lengte van dagen je tegenpartij niet meer in de ogen durft te kijken of alle gezamenlijke handelsbelangen als sneeuw voor de zon zijn gesmolten. Ook al duidt een onafhankelijke juridische instantie een winnaar aan, soms zijn er in de praktijk enkel verliezers.

Vraag is: kan het ook anders? En vooral: kan het anders zónder de zaken blauwblauw te laten? Een echte oplossing die voor alle partijen eerbaar is en iedereen voldoende schadeloos stelt? Maar ook sneller? En goedkoper? Zodat op het einde van de rit iedereen weer door dezelfde spreekwoordelijke deur kan? Ja, dat kan. Met bemiddeling hoef je niet al je bruggen op te blazen om tot een vergelijk te komen. ‘Mediatie’ is de vakterm die verzekeraars voor ‘bemiddeling’ gebruiken, en het doel is om onnodige juridische conflicten te vermijden. Bemiddeling maakt deel uit van vrijwel alle rechtsbijstandverzekeringen, maar krijgt in onze ogen veel te weinig aandacht. Dit zijn kleine lettertjes uit het contract die best wat prominenter mogen worden afgedrukt.

“Jaja, om kosten te besparen”, horen we je denken. Dat is niet onze drijfveer. Vergeet niet dat wij als onafhankelijk adviseur niet het voordeel van de maatschappijen behartigen, maar de belangen van onze klanten. En neem gerust van ons aan: in de meeste gevallen levert het zowel jou als de tegenpartij meer op om discussies niet op de spits te drijven, dan om dat wel te doen. Diplomatie in plaats van een juridisch bombardement. Biedt bemiddeling toch geen oplossing, zet dan die verdere juridische stappen. Door de kaart van mediatie te trekken, verlies je nooit het recht om het hele juridische arsenaal open te trekken. Een kleine vergelijking. Wanneer de dokter je zegt: “Als je dat paarse pilletje slikt, is er 75 procent kans dat we je arm niet moeten amputeren.” Dan zullen vermoedelijk weinigen weigeren, niet? Hetzelfde geldt voor conflicten waarvoor je een beroep kunt doen op een neutrale bemiddelaar (mediator) via je rechtsbijstandverzekering: gemiddeld drie op de vier geschillen worden op die manier opgelost. Niet na vier jaar, maar al na een dag of vier. Reden te over om niet meteen het zwaarste geschut boven te halen bij onenigheid rond schade, burenruzies of handelsgeschillen. Reden te over ook om ons advies in te winnen en zo veel tijd en geld te besparen.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *