Koopt u ook uw verzekering bij uw autodealer? Let toch even op!

Heel wat automerken bieden eigen kredieten en verzekeringen aan. Alles om uw droom te verwezenlijken in één pakket. Hoe eenvoudig kan het zijn? Mogen wij toch even de knop van de vier knipperlichten induwen? Kwestie van u te waarschuwen voor mogelijke addertjes onder het gras.

Even traditioneel als het Autosalon zelf, zijn de verlengde Saloncondities die heel wat merken de daaropvolgende weken aanbieden. De Belg is een trouwe bezoeker van de hoogmis van de automobiel in Brussel – meer dan een half miljoen bezoekers dit jaar! – en de komende weken trekt naar goede gewoonte een lange processie landgenoten richting autoverdeler. Heel wat merken zetten niet alleen hun modellen in de toonzaal, maar doen er ook alles aan om u als klant aan garage en merk te binden, met onderhoudsovereenkomsten, servicepacks en zelfs met financieringen en verzekeringen.
Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben samenwerkingsverbanden met automerken tegen bijzonder scherpe prijzen. Vergis u echter niet, want vaak hangen daar specifieke voorwaarden aan vast. Het is dan ook nuttig om even na te gaan hoe u vergoed zal worden bij een totaal verlies van uw wagen, wanneer u niet voor vervanging door hetzelfde merk kiest.

Al te vaak vermelden de kleine lettertjes van het contract dat als u kiest voor ‘schadeloosstelling in cash’ (lees: u kiest voor een ander merk), u geen recht heeft op het volle bedrag. Of beeld u in dat u betrokken bent in een ongeval met blijvend letsel bij u of uw passagiers. Zal de garagehouder zich op dat moment plots ontpoppen tot een deskundige adviseur die u ook op medisch vlak bijstaat? Vermoedelijk niet. Uw wagen zal wel in goede handen zijn, uw lijf en leden zijn in het slechtste geval overgeleverd aan overleg met een callcenter.

Een autoverzekering, we kunnen het niet genoeg benadrukken, dient niet alleen voor de schade aan uw wagen, maar ook voor u en uw passagiers als er gekwetsten vallen. Om de juiste keuze te maken voor een autoverzekering, is het belangrijk om na te gaan wat u precies verzekerd wil zien. Daarom zetten wij de belangrijkste autoverzekeringen op een rijtje:

 • BA-verzekering voor de auto: Deze verzekering is verplicht voor alle voertuigen en dekt de schade aan derden wanneer u of uw passagier daarvoor aansprakelijk bent.
 • Mini-omniumverzekering: Een mini-omniumverzekering dekt wagenschade waarvoor niemand verantwoordelijk is. Meestal gaat het om schade ten gevolge van brand, natuurkrachten en aanrijding met dieren, en glasbraak. In sommige gevallen wordt daar ook diefstal aan toegevoegd.
 • Omniumverzekering: Een omniumverzekering vergoedt simpelweg alle schade aan uw wagen. Het verschil met een mini-omniumverzekering is het feit dat die verzekering enkel schade vergoedt bij afwezigheid van een verantwoordelijke, terwijl een volledige omnium ook de schade dekt waarvoor uzelf verantwoordelijk bent.
 • Bestuurdersverzekering: Deze verzekering vergoedt uw lichamelijke schade als bestuurder wanneer u zelf aansprakelijk bent. Over de bestuurdersverzekering kan u hier meer informatie vinden.
 • Rechtsbijstandsverzekering: Een rechtsbijstandverzekering verdedigt uw belangen wanneer het tot een geschil komt over de schadevergoedingen voor uzelf en de eventuele verantwoordelijkheden en dekt de kosten van uw gerechtelijke verdediging (bijvoorbeeld honoraria van advocaten).
 • Pechbijstandsverzekering: Een pechbijstandsverzekering zorgt voor onmiddellijke bijstand in binnen- en/of buitenland bij technische problemen en autopech, onafhankelijk van uw aansprakelijkheid.
 • Reisbijstandsverzekering: Deze verzekering voorziet onmiddellijke bijstand over de hele wereld na ziekte, een overlijden of een auto-ongeval, ook wanneer u niet met de auto op pad bent.

Uiteraard wil u voor uw verzekering de voordeligste optie, maar weet dat verzekeraars verschillende accenten leggen in hun kortingen. Een vergelijking maken tussen die verzekeraars kan het best via een onafhankelijke makelaar. Bij Advieskantoor Kockaerts kunnen wij u de nodige informatie verschaffen over de verschillende verzekeringen en verlenen we advies op maat. Dat geldt niet alleen voor autoverzekeringen, maar ook voor de financiering van uw wagen.

Share This:

Comments ( 0 )

  Leave A Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *