Rente blijft naar beneden denderen. Staatsbon een koopje?

Tot 3 juni kun je je nog inschrijven voor de staatsbon die een opbrengst garandeert van 0,60 procent bruto. Looptijd: 5 jaar. Terwijl we dit schrijven blijft de langetermijnrente naar beneden donderen. Straks is de rente negatief en verlies je geld op de traditionele spaarinstrumenten. Toch nog vlug inschrijven op die staatsbon? Misschien wel, maar dat hangt ook af van je visie op de nabije toekomst en – niet te vergeten – je beleggersprofiel.

Wat brengt de toekomst voor de spaarder? Het blijft altijd een beetje koffiedik kijken en de meningen zijn uiteraard verdeeld, maar wij vermoeden we nog een aanzienlijke periode zullen moeten leven met uiterst lage rentevoeten. Misschien met een sporadisch jojo-effect waardoor de langetermijnrente toch nog eens op en neer gaat. Waarom we dat denken? Omdat we pessimist zijn? Helemaal niet. Wij zijn realisten. Wie ons wat kent, weet dat wij al sinds 2010 verkondigen dat een structurele stijging van de rente vermoedelijk nog een hele tijd op zich zal laten wachten. De oorzaak? De economische groei zal laag blijven als gevolg van de oplopende schulden in de meeste Europese landen. Vermoedelijk zoeken veel overheden hun heil in zeer lage langetermijnrentes om die schulden onder controle te houden. De kans is groot dat ze een beleid zullen blijven voeren dat nog lange tijd verhindert dat de rente zal stijgen. Sterker nog, negatieve rentes worden niet uitgesloten. Mocht het omgekeerde gebeuren, een duurzame rentestijging, dan zou dit heel wat landen naar het economische en budgettaire schavot leiden.

Besluit: de toekomst brengt voor de traditionele spaarder waarschijnlijk niet veel soelaas.

Wat moet je doen als spaarder? Het beleggingsgedrag van de consument is volop in beweging. In de praktijk zien we dat de jacht op beleggingsproducten met kans op een hoger rendement geopend is. Daar is niets mis mee, als de belegger er zich maar van bewust is dat de belofte op meer rendement betekent dat er een hoger risico aan de belegging vasthangt. Moeten we het herhalen? Hoed je voor financiële katers die je je niet kan veroorloven. Dek je voldoende in en kijk van meet af aan naar de spreekwoordelijke nooduitgangen voor als het toch fout gaat. Is dat niet meteen je kopje thee? Win dan advies in bij een expert. Hoe dan ook, het is nooit te laat om iets te ondernemen. Bepaal je doelstellingen, werk een strategie uit en maak verstandige keuzes. Maak daarom eerst grondig je huiswerk en creëer klaarheid in je financiële toestand. Zondig ook nooit tegen je eigen beleggersprofiel. Heb je geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Geef ons een seintje, dan bepalen wij samen met jou je beleggersprofiel en bestuderen we alle opties.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *