Schrokkoppen dreigen ook van een kale reis terug te komen

Wie rekent op wat rente voor zijn centen op het spaarboekje, komt al enige tijd van een kale reis thuis. Wie van de weeromstuit alles op alles zet om 20% rendement te realiseren op de beurs, dreigt dat helaas ook te doen. The sky is the limit? Vergeet het. Als je het ons vraagt, loert er zelfs een nieuwe beurscrash om de hoek. Wanneer het zwaard valt, is moeilijk te voorspellen – ik heb geen glazen bol – maar als je het ons vraagt zou de (financiële) wereld er tegen 2016 wel eens anders kunnen uitzien. “Wat moeten we dan doen met ons geld, André?”, horen we je al vragen. Geen paniek. Mozes had twee stenen tafelen met de Tien Geboden, wij hebben Negen Regels voor de belegger die je wat mij betreft ook uit steen mag hakken.

Maar eerst dit: denk je echt dat de rente zoetjesaan zal beginnen aantrekken? Denk dan opnieuw. De centrale banken stellen nog voor lange tijd extreem lage rentes in het vooruitzicht, en ook de Amerikaanse centrale bank (de Fed) spreekt van een hardnekkige nulrente. Die kommer en kwel kennen we intussen al enkele jaren. In die ongunstige omstandigheden adviseerden wij onze klanten de jongste twee jaar om na te denken over alternatieven. En het mag gezegd worden: met succes. Met een voorzichtig beleid haalden zij een gemiddeld rendement van 5% en meer. Rendement dat we intussen netjes opzij hebben gezet.

Dat succes is niet het resultaat van risicovolle hocus pocus. Onze ‘toverformule’ is de eenvoud zelf – en we delen die graag met jou. Van in het begin hebben wij ons doel scherp voor ogen gehouden en dat doel was: een winst van 4% tot 5% per jaar. Ambitieus, maar niet te gulzig. Telkens die 5% was bereikt, hebben we die aan de kant gezet. Veilig. Verdiend. Omdat geen enkele belegging zonder risico is, voorzagen wij een stoploss van 15%. Opgelet: deze formule blijkt succesvol, maar is uiteraard geen garantie voor de toekomst.

We merken dat steeds meer mensen de weg naar alternatieve beleggingen gevonden hebben, aangespoord door de flinke winst die de beurzen de afgelopen jaren hebben geboekt. Geheimen vertel ik je niet als ik nogmaals beken dat ik tegendraads van aard ben. Als veel mensen toegeven aan de lokroep van grote winsten en meer risico beginnen te nemen, beschouw ik het als mijn taak die vlucht voorwaarts even in vraag te stellen. Onze klanten maan ik alvast tot enige voorzichtigheid. Waarom? Omdat de vraag niet is ‘komt er een beurscrash?’ maar ‘wanneer komt er een beurscrash?’ Want wie gaat onze gesubsidieerde economie met zijn woonbonussen, energiebesparende maatregelen en dergelijke meer blijven betalen? Tel daarbij de torenhogen schuldenbergen in zowel Europa als de Verenigde Staten en de rekening is snel gemaakt. Het is enkel nog een kwestie van tijd. Hoeveel tijd? Geen idee. Maar iets zegt mij dat er tegen 2016 een en ander zal veranderd zijn.

Ik mag dan wel tegendraads zijn, ik ben geen stemmingmaker, laat staan een doemdenker. Schud dus je portefeuille nog niet leeg, het is niet wijs om plots alles te verkopen. Ook wij beleggen vandaag nog op de beurs, want er zijn zeker nog opportuniteiten. Wel moeten we waakzaam en realistisch blijven. Het is nog steeds verstandig om alternatieven te zoeken in de hoop je rendement te verhogen, maar volg toch best volgende Negen Regels die sommigen tot hun scha en schande al te vaak in de wind slaan:

 1. Laat je niet leiden door je euforische buur die winst boekte op de beurs. Als hij tevreden is, betekent dat meestal dat de grootste winsten binnen zijn.
 2. Wees nooit gulzig. Het kan altijd hoger… tot de volgende crash.
 3. Bepaal vooraf hoeveel winst je nastreeft. Wees realistisch. Neem je winst.
 4. Gebruik altijd stoploss. Het is een nooduitgang en beperkt je verlies bij grote dalingen.
 5. Zorg voor voldoende spreiding.
 6. Wat zou je doen als al het geld dat je belegt op de beurs verdwijnt? Een drama? Beleg dan NIET op de beurs.
 7. Volg de financiële markten of laat je adviseren door iemand die dat dag in dag uit doet.
 8. Verloochen nooit je beleggersprofiel. Jij bent je buur niet.
 9. Als je na het lezen van deze blog zegt: “Stoploss? Winst nemen? Nooit van gehoord!”, dan is het hoog tijd om met je financiële adviseur te spreken.

Misschien moeten we er toch een tiende regel aan toevoegen: volg deze blog regelmatig. Ook al kunnen we niet in de toekomst kijken, we hebben wel de expertise om wat er om ons heen gebeurt op een zinvolle manier tegen het licht te houden. Ook dat voorkomt verrassingen.

Wil je van gedachten wisselen over onze manier van werken en denken? Maak gerust eens een afspraak. Je bent meer dan welkom.

Share This:

Comments ( 0 )

  Leave A Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *