Tips voor een financieel gezond 2014

Echt anders dan de anderen. We hadden het er al over in ons eerste blogbericht. Advieskantoor Kockaerts loopt niet blindelings op de platgetreden paden. Reden waarom we je ook pas eind januari onze nieuwjaarswensen willen overbrengen. Niet omdat we later zijn – wél omdat we je niet met een vertroebelde blik valse hoop of niet-gefundeerde angst willen aanpraten. Op het moment dat de meeste goede voornemens opnieuw zijn verzand in oude gewoonten, is ons moment gekomen voor een prognose van de resterende 11 maanden van 2014.

Wat we je wensen? Een goede gezondheid voor je financiën, voor jezelf, je gezin en al wie je dierbaar is. En in alle eerlijkheid: alhoewel wij je vooral kunnen helpen met de gezondheid van je kapitaal, blijft jouw persoonlijke gezondheid ook voor ons primeren. Het mag een cliché zijn, maar van clichés weten we dat ze veel waarheid bevatten.

Om de gezondheid van je financiën te verzorgen, moeten we de algemene financieel-economische situatie eens onder de loep nemen. Het minste wat we daarvan kunnen zeggen, is dat we in ingewikkelde tijden leven. Als het je begint te duizelen door de wirwar van nu eens bijzonder optimistische en dan weer extreem pessimistische persberichten, hoef je je niet te schamen. Uit een recente enquête blijkt immers dat de gemiddelde Belg weinig kaas gegeten heeft van centen en hoe ze te beheren. Enkel wie dat beseft en toch niet de hulp van experten inroept om zijn centen, en dus zijn toekomst, goed te beheren, hoort wel wat schaamrood op de wangen te krijgen.

Wie zou er nog weten uit welke hoek de wind zal komen als je leest dat ‘de economie 2014 sterk begint’ maar ‘de groeit nog pril is’, maar ook dat er ‘een recordaantal faillissementen’ was in december 2013, met een stijging van het aantal werklozen tot 8,5 procent van de beroepsbevolking? En ook de ‘vastgoedexperts zijn somber’. Allemaal krantenkoppen van de afgelopen dagen. Gaat het goed?

Als jouw persoonlijke financiële adviseurs, leggen alle medewerkers van ons kantoor hun oor dan ook te luisteren bij topexperts uit allerlei relevante sectoren: economen, juristen, fiscalisten, regeringsadviseurs… Kennis is en blijft nu eenmaal een van de machtigste instrumenten.

We hadden graag rondgebazuind dat de crisis over is, want dat zou je beginnen te denken als je kijkt naar enkele recente economische indicatoren: het consumenten- en ondernemersvertrouwen neemt toe en er wordt zelfs een matige groei in het vooruitzicht gesteld. Ondanks het feit dat ook wij graag feesten, denken wij toch dat het momenteel voorbarig is. Om écht door de crisis te geraken zijn er dringend fundamentele hervormingen nodig, maar de politieke wil om dat te doen ontbreekt nu er op 25 mei nationale en Europese verkiezingen komen. En er ligt nog zoveel werk op de plank.
Zo is de economische situatie in haar geheel nog steeds niet gestabiliseerd. Rentevoeten blijven laag en kunnen zelfs nog verder zakken. Negatieve inflatie in sommige landen van de eurozone is niet denkbeeldig. Een uitstekend moment om te beleggen in vastgoed of risicoproducten, horen wij je al denken. Goed gedacht, maar misschien toch niet zo slim. Weet immers dat de Europese Commissie aandringt dat ons land zijn systeem voor onroerendgoedbelasting moet aanpassen, met name de huurbelasting, en dat ook de fiscale voordelen van aankoop van vastgoed blijkbaar geen eeuwig leven hebben. Enige voorzichtigheid is met andere woorden aangewezen.
Ook nog lang niet opgelost is de zoektocht naar een concrete oplossing voor de vergrijzing en een duurzaam pensioensysteem. Dat er een aanpassing komt van de arbeidsduur en de pensioenleeftijd staat in de sterren geschreven.

Komen ook nog om het hoekje kijken: de spaarfiscaliteit, de strijd tegen de fiscale fraude, de geleidelijke opheffing van het bankgeheim en het strengere toezicht op de handel en wandel van banken en bij uitbreiding de hele financiële sector.

“Allemaal goed en wel”, zal je zeggen, “maar wat adviseer je ons dan, mijnheer Kockaerts?” Diversificatie. Als onafhankelijke financiële en verzekeringsadviseur raden wij je aan om een inventaris op te maken van uw vermogen om de winstkansen en risico’s optimaal te spreiden. Geen eenvoudige, maar wel een noodzakelijke klus.

Misschien helpen deze tips je al op weg:
– Maak je huiswerk goed en stippel een duidelijk plan uit
– Stel je financieel plan op
– Zorg voor nooduitgangen voor als het fout loopt
– Laat je goed informeren en adviseren

Wat dat laatste betreft: een dergelijk gesprek is niet in 10 minuten gedaan, tenzij je geen cent hebt om over te praten. Maar weet ook dat je geen waanzinnige kapitalen moet hebben alvorens het de moeite is om erover te praten. Onze deuren staan in alle geval open.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *