Tussen brand en back in business ligt een dure, niet-verzekerde periode

Wat afbrandt, kan je heropbouwen. Maar dat kost tijd. Véél tijd. Danig veel tijd dat de helft van de bedrijven de financiële en commerciële naweeën van een brand niet overleven. En dat is jammer, want er bestaat zoiets als een bedrijfsschadeverzekering die je helpt die moeilijke periode tussen brand en heropstart te overbruggen. We horen je vragen: ‘Welke verzekering?’ Wel ja, een bedrijfsschadeverzekering. Spijtig genoeg hebben te weinig zaakvoerders en bedrijfsleiders daar al van gehoord.

Een degelijke brandverzekering op zich, dat heeft elke ondernemer wel. Als het noodlot toeslaat en je zaak in vlammen opgaat, komt snel na de totale verbijstering het besef: wat een geluk dat we goed verzekerd zijn. Telefoontje naar de verzekeraar, de expert komt langs om schade aan gebouw, materiaal en koopwaar te ramen en klaar is kees. Rest de heropbouw. Uiteraard komt daar heel wat bij kijken, maar toch houden we die fase eenvoudig, om extra duidelijk te maken dat er een nog veel complexere periode volgt. Een periode waar veel te weinig ondernemers rekening mee houden.
Vooraleer je weer back in business bent, is tijd je vijand nummer één. Tijd die nodig is om de afgebrande gebouwen of productiehallen herop te bouwen. Tijd die nodig is om nieuwe machines te kopen en te wachten tot die geleverd zijn.

En terwijl de klok tikt…

  • Heb je geen oplossing voor de lopende bestellingen
  • Gaat een deel van je klanten misschien elders een oplossing zoeken
  • Blijven de vaste kosten gewoon doorlopen
  • Moet het personeel uitbetaald worden

De rekening is snel gemaakt: terwijl je normale bedrijvigheid of handel stil valt, blijven de vaste kosten oplopen alsof er niets aan de hand is. Veel compassie moet je niet verwachten van kredieten die verder moeten worden betaald of van lonen die verder moeten worden uitgekeerd. Neem je de koe bij de horens en huur je een ander pand zolang de werken duren, moet die bijkomende huurkost ook betaald worden. Of je kan een deal sluiten met je concurrent om jouw lopende bestellingen te laten uitvoeren – medemenselijkheid is gelukkig de wereld nog niet uit. Hoe dan ook: een brand kan jouw financiële draagkracht in een mum van tijd volledig onderuit halen. Met in te veel gevallen zelfs een faillissement tot gevolg. Zonde, zeker als je een goed lopende zaak runde.

Nog meer zonde wordt het, als je weet dat er zoiets bestaat als een bedrijfsschadeverzekering. Een 25-letterwoord waarvan te weinig ondernemers al gehoord hebben. Wat heb je aan een dergelijke verzekering bovenop je brandverzekering? Dat je bijkomend verzekerd bent voor winstverlies van je bedrijf en de vaste kosten – die blijven doorlopen – worden gedekt. In veel gevallen krijg je met een bedrijfsschadeverzekering ook de bijkomende kosten die je maakt om de schade te beperken terugbetaald. Onderschat de meerwaarde dus niet: in de praktijk zien wij geregeld dat de financiële en commerciële gevolgen van een brand de materiële schade aan gebouwen en inboedel serieus overtreffen.

Het spreekt voor zich dat de impact van een brand op je onderneming sterk varieert. Een dokter kan zijn praktijk al sneller herinrichten op een tijdelijke locatie dan een producent van computerchips. Een advieskantoor helpt je te achterhalen met welke activiteiten en gevolgen je het beste rekening houdt en maakt een verzekering op maat. Laat je levenswerk dus niet in rook opgaan. Kom eens langs bij Advieskantoor Kockaerts en laat ons samen de juiste analyse maken en kiezen voor de juiste bedrijfsschadeverzekering.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *