Vecht van jongs af aan tegen de vergrijzing

Dat we dringend eens een positief verhaal moeten vertellen, dat spookt al zolang door ons hoofd. Wat rozengeur en maneschijn, bloemetjes en bijtjes, dat misstaat toch nooit. Maar wij zijn adviseurs van verzekeringen en beleggingen van professie, geen sprookjesvertellers, en dan kun je niet om de realiteit heen. En daar tellen de feiten.

Feit 1. We zijn met steeds meer, en we worden allen steeds ouder. Da’s op zich goed nieuws. Het weze iedereen gegund.

Feit 2. Er zijn relatief steeds minder actieven die hun steentje bijdragen om ons geroemde sociale zekerheid en systeem van wettelijk pensioen op niveau te houden.

Feit 3. Jaar in, jaar uit gaat de overheid koortsachtig op zoek naar extra middelen om onze sociale zekerheid te vrijwaren. Het mag duidelijk zijn dat dit vat niet bodemloos is.

Bij die feiten voeg ik graag 1 veronderstelling: dat je toch lang, gezond en met voldoende comfort wenst te leven. Drie feiten en één veronderstelling leiden mij tot één vraag: hoe denk je je eigen vergrijzing op te vangen? Het mag duidelijk zijn dat niet alle heil van de overheid zal blijven komen. Recente onderzoekscijfers van de K.U.Leuven tonen aan dat de vergrijzing tot zeker in 2060 in toenemende mate een budgettair probleem wordt. Da’s vijftig jaar, hé. Hoog tijd om je eigen huishoudboekje eens tegen het licht te houden, lijkt mij, in de wetenschap dat het onmogelijk is dat vadertje staat de kosten van de vergrijzing alleen zal kunnen ophoesten. We zullen onvermijdelijk een deel van onze collectieve welvaart moeten inleveren.

Daar lig je als 18-jarige bijvoorbeeld nog lang niet wakker van. En da’s niet terecht. Met de vooruitzichten die ik hierboven heb geschetst, heb ik minstens één belangrijk advies: hoe jong je ook bent, begin maar met een pensioenspaarplan. Niet voor mijn ‘schoon ogen’ of om een andere verzekeraar een plezier te doen. Maar omdat het kraakt in zowat alle geledingen van onze welvaartsstaat en dat de ‘lost generation’ niets zal kunnen ophoesten. Vandaar mijn vraag. Wat is het meest interessante: op je 18de beginnen met pensioensparen en op je 28ste stoppen, of op je 45ste beginnen en sparen tot je 65ste? Onderschat het effect van kapitalisatie niet! De persoon van 18 is op het einde van de rit beter af dan de 45-jarige. Ook als je rekening houdt met muntontwaarding en andere randfactoren. Wie er vroeg bij is, slaat er de meeste munt uit.

Vreemd dat velen toch nog de ervaring hebben bij pensioensparen dat “ze mij hier gewoon iets proberen te verkopen”. Alhoewel, ik kan het nog verstaan als ik zie hoe eenzijdig de argumentatie in de reclamecampagnes soms is. Het draait steevast om het fiscale voordeel: “Haast je en trek 940 euro af van je belastingen.” Dat genre. Soms krijg ik het ervan op mijn heupen. Kort door de bocht: als het is om fiscaal voordeel te doen, kun je misschien even goed een auto kopen. Die fiscaliteit van pensioensparen is meegenomen, maar lang niet de kern van de zaak. Zorgen voor je oude dag gaat ook om je eigen huis, een gezond spaarpotje en andere voorzieningen die je zelf kunt opbouwen. Onmogelijk? Lang niet, maar het is belangrijk het juiste verhaal te zien, de juiste informatie te verzamelen om op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Snappen wat er gebeurt, dat is waar wij je graag mee helpen. Om in een volgende stap je inzicht om te zetten in concrete acties die borg staan voor je levenskwaliteit. Hoe ‘grijs’ je ook wordt. Misschien was dit dan toch een positief verhaal?

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *