Verzekerd? Ja, verzekerd van een vals gevoel van veiligheid

Weet je wat? De meeste mensen zijn onderverzekerd en oververzekerd tegelijkertijd. Hoe dat kan? We dekken ons onnodig veel in voor kleine risico’s en te weinig voor de echte rampen. Onze stelregel als verzekeringscoach: je bent beter dat je je goed en degelijk indekt voor tegenslagen die je financieel moeilijk zelf kunt verteren en niet voor de vele kleintjes waarvan je de schade eigenlijk makkelijk kunt ophoesten. Maar geef toe, zijn we eigenlijk niet allemaal vergeten wat het doel is van een verzekering?

Even bij de les blijven, ik vat de enige bedoeling van een verzekering samen in één enkele zin: een verzekering dient om alle financiële gevolgen door een ongeval of ramp met een grote impact op ons huidige of toekomstige vermogen op te vangen. Klaar. Meer is het niet, maar ik heb soms toch de indruk dat nogal wat mensen dat uit het oog verliezen. Hoe kan het ook anders? Aan een kredietkaart hangt al snel een reisverzekering vast, aan een smartphone een diefstalverzekeringetje en ga zo maar door. Maar waarvoor ben je dan precies verzekerd? Weinigen die het weten. En ach, wat zou het geven? Voor die belachelijk lage prijs kun je het toch niet laten?

Waar zit tegenwoordig niet overal een bijstands- of overlijdensverzekering in? In je brandverzekering… maar alleen maar bij brand. In je hospitalisatieverzekering… maar alleen maar als je in het ziekenhuis ligt. Neem nu opnieuw die reisverzekeringen op een kredietkaart. Dat zijn meestal maar halve dekkingen. En toch denken de mensen dat ze kunnen rekenen op bijstand in alle mogelijke omstandigheden en vertrekken ze met een vals gevoel van gerustheid op reis. Krijg dan maar eens een ongeval met een fataal slachtoffer. Wat wordt er dan geregeld? Niks natuurlijk.
Dat is uiteraard geen goed nieuws voor de betrokkenen, maar evenmin voor ons als verzekeringscoaches. Al die zogenaamde verzekeringsextraatjes bij andere contracten verhogen bij de klanten alleen maar het gevoel dat het allemaal niets waard is. Terwijl ze zoveel te winnen hebben bij de wetenschap dat goed uitgedokterde verzekeringen garanties zijn op hun vermogen.

 

Hoe je verzekeringen betaalbaar houdt? Níet door je te onderverzekeren. Dat is echt niet wat je wil doen. Ik geef een voorbeeld. Als je je maar voor 40.000 euro verzekert tegen brand terwijl de werkelijke waarde van het pand 80.000 euro is en de boel brandt af, dan kom je wel 40.000 euro tekort. Als je denkt slim te zijn door op die manier minder premie te betalen, draai je jezelf een rad voor de ogen.
Onderverzekeren is geen goed plan. Beperkingen in de tussenkomsten aanvaarden is dat ook niet. Wat ben je met een hospitalisatieverzekering die niet tussenkomt als je ziekenhuisopname ook niet gedekt wordt door het RIZIV? Dat is net het moment waarop je je extra verzekering wél kunt gebruiken en meer dan waarschijnlijk ook net het moment waarop de factuur serieus oploopt.

Hoe beperk je wel de prijs van een fatsoenlijke verzekering dan wel? Door risico’s zo juist mogelijk in te schatten, maar vooral door slim om te gaan met vrijstellingen. Ons advies: beter een haalbare vrijstelling bij schadegevallen aanvaarden dan beperkingen in de tussenkomsten – wat rampzalige financiële gevolgen kan hebben. Terug naar ons voorbeeld van de brandverzekering: is het niet beter een vrijstelling van 1.000 euro te aanvaarden in plaats van een beperking te zetten op het verzekerde kapitaal? Ik dacht het wel. Idem dito voor de hospitalisatieverzekering: liever een vrijstelling van 300 euro dan een onverwachte factuur van tienduizenden euro’s.

Bovendien: verzekeringen met vrijstellingen zijn meestal een stuk goedkoper. Als je voor een bepaalde verzekering een vrijstelling aanvaardt van 500 euro, kan het zijn dat de premie met de helft daalt zonder dat je een toegeving doet op vlak van mogelijke uitsluitingen. Pas dan weet je zeker dat je niet in de kou blijft staan als je echt nood hebt aan een verzekering.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *