Wacht niet om je kinderen een duwtje in de rug te geven

Vecht van jongs af aan tegen de vergrijzing. Dat was de stelling in onze vorige bijdrage. Denk op tijd aan je oude dag en ga ervan uit dat je niet te veel op de overheid of, godbetert, familieleden moet rekenen. Draag nu zorg voor je onafhankelijkheid van morgen, dus.
Het omgekeerde is ook waar. Als je je het kunt permitteren, wacht dan niet tot morgen om je kinderen een duwtje in de rug te geven. Je beleeft er niet alleen zelf veel meer plezier aan omdat je zelf mee kunt genieten van wat je schenking voor hen betekent, je geniet dubbel omdat je vermijdt dat ze – in een hopelijk nog verre toekomst – exuberante successierechten zullen moeten betalen.
Maar wat is voor jou de beste formule om roerende goederen (geld, aandelen…) aan je kinderen over te maken? Welke schenkingstechniek levert het maximale resultaat? Een handgift? Een bankgift? Een schenking via de notaris? Advies op maat van een expert die jouw specifieke situatie het beste doorgrondt, is geen overbodige luxe. Een rol die het team van Advieskantoor Kockaerts op het lijf is geschreven.

Op het gevaar af te belerend te worden, zetten we in zijn algemeenheid de positieve en negatieve kanten van alle mogelijkheden even op een rij. Het spreekt vanzelf dat we voor jouw persoonlijke plusjes en minnetjes graag heel specifieke raad en tips geven. Contacteer ons en wij maken met plezier tijd voor je vrij.

Wat kost er niets? Weinig, zal je terecht zeggen. Toch is een handgift kosteloos: je moet geen schenkingsrechten betalen. En blijf je na de schenking nog drie jaar onder de levenden, moeten je kinderen bovendien geen successierechten betalen. Een perfecte formule voor, ik zeg maar, kunstwerken of antiek. Een tip: leg duidelijk vast wat je schenkt en voeg er misschien best ook een foto aan toe.

Schuif je je nakomelingen graag geld of aandelen toe? Misschien is de bankgift dan de ideale oplossing. Schenkingsrechten zijn nul. Successierechten ook. Toch als je nog zeker drie jaar leeft. Extra zekerheid ten opzichte van de handgift is er omdat je rekeninguittreksels duidelijk bewijs leveren van bedrag en datum.
Misschien gun je je kinderen wel het maximale genot van je aardse goederen, maar wil je er zolang je zelf nog leeft toch ook nog volop van genieten? Vergeet dan de bankgift of de handgift. Daarmee ben je je eigendom immers meteen ook echt kwijt. En in welke familie zit er al eens niet een haar in de boter? Met een zogenaamde schenking met voorbehoud van vruchtgebruik blijf je de controle over je schenking houden zolang je leeft. Om een dergelijke schenking fiscaal sluitend te doen, stap je het beste naar een notaris. In België, maar waarom zou je bijvoorbeeld niet overwegen naar een notaris in Nederland te stappen? Elke techniek heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Doe dat dus niet zonder degelijke voorbereiding.

We geven je alvast één raad: leg vooraf je oor goed te luisteren bij een expert om de beste keuze te maken en jezelf en je nakomelingen het grootste plezier te gunnen. Net zoals je best tijd maakt om na te denken over jouw toekomst, maak je tijd om na te denken over de toekomst van wie na je komt en wie je dierbaar is.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *