Je werkgever betaalt je hospitalisatieverzekering! Hoera? Even wachten

“Natuurlijk hoef ik mij geen zorgen te maken als ik ziek word, moet bevallen of als ik betrokken word in een ongeval. Ik ben dubbel en dik gedekt door de hospitalisatieverzekering die mijn werkgever voor mij heeft afgesloten. Sterker nog: ook mijn partner en kinderen genieten van dat voordeel. Logisch toch dat ik mijn individuele polis heb stopgezet? Dat is toch weggesmeten geld? Als puntje bij paaltje komt, zal ik toch ook geen twee uitkeringen krijgen?” De keren dat wij dit horen in ons Advieskantoor… Klinkt ook logisch, maar…

…is dat wel zo?

Toch eventjes opletten en alles verstandig op een rij zetten. Het zou zonde zijn om over 40 jaar tot je scha en schande te beseffen dat je een fout hebt gemaakt waardoor je stukken van mensen betaalt voor een minderwaardige hospitalisatieverzekering. Net op een leeftijd waarop je er statistisch gezien meer nood aan hebt.

Uiteraard ben je gelukkig met een hospitalisatieverzekering in je verloningspakket. Een groot deel van de werkende bevolking heeft er zo een. En later, als je met pensioen gaat, zet je de verzekering toch gewoon verder op individuele basis?

Toch enkele waarschuwingen.

Lees de algemene voorwaarden. We beseffen het maar al te goed: lezen van kleine lettertjes is niet meteen volkssport nummer één in Vlaanderen, maar iedereen weet (of zou moeten weten) dat er nogal wat verschillen zijn tussen verzekeringsmaatschappijen. Ruil zeker je bestaande contract niet om voor een contract met mindere voorwaarden. Zoals daar zijn: enkel tussenkomst als ook het Riziv uitbetaalt. Dat laatste kan je heel wat ellende kosten.

Hou rekening met de pensioenschok. De hospitalisatieverzekering via je werkgever is een groepscontract. Het voordeel: de bijdrage is lager dan bij een individuele verzekering. Hoera? Helaas is er ook een nadeel: de bijdrage die je werkgever betaalt, gaat ervan uit dat je dekking hebt tot je 65ste. Er wordt niet betaald voor je toekomst na je pensionering. Gevolg: als je met pensioen gaat, kan je de hospitalisatieverzekering omzetten naar een individuele verzekering die weliswaar geen rekening houdt met je medische verleden, maar wel je leeftijd zal aanrekenen. Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om te snappen dat de premies voor iemand van 65 hoger zijn dan voor iemand van 30. Wat is de situatie dan: je hebt een lager inkomen, de kans op hospitalisatie is groter, je premie verdrievoudigt plots. En dan bekruipt je de heilloze gedachte om die (dure) verzekering op te zeggen. Net nu je ze het meest nodig zou kunnen hebben.

Oei oei oei! Valt daar iets aan te doen?

We zijn niet voor niets jouw adviseur, natuurlijk. De twee waarschuwingen van hierboven geven recht op twee tips.

Pluis je hospitalisatieverzekering van je werkgever uit, samen met je verzekeringsadviseur. Je werkgever heeft wellicht de beste bedoelingen, maar is vrijwel zeker geen specialist in deze materie. Lijkt alles in orde? Lees toch ook nog maar eens onze eerdere blog ‘http://www.kockaerts.be/3-tips-om-een-financieel-infarct-in-het-ziekenhuis-te-vermijden’.

Zet je contract om naar een wachtpolis. Dankzij een wachtpolis kan je ook na het stopzetten van je hospitalisatieverzekering van je werkgever blijven genieten van een betaalbare verzekering. Hoe dat komt? Omdat de wachtpolis uw premie berekent vanaf de datum van je aansluiting en dat niet herrekent als je met pensioen gaat. Bovendien: met een wachtpolis vermijd je nieuwe wachttijden en moet je geen nieuwe medische vragenlijst invullen.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *