Wie zich slecht verzekert, zegt eigenlijk: ‘Ik ga naar de beurs’

Net zoals ik krantenkoppen ‘anders’ lees, interpreteer ik ook wat ik hoor op geheel eigen wijze.
Als iemand me zegt: “Ik bespaar op mijn brandverzekering”, dan hoor ik: “Ik ga naar de beurs.” Want eigenlijk heeft hij de beslissing genomen dat hij bereid is om heel wat kapitaal te verliezen. Zonder zekerheid van winst.

Als iemand me zegt: “Ik neem geen omnium op mijn nieuwe auto”, dan hoor ik opnieuw: “Beste André, ik ga naar de beurs”, want blijkbaar is die persoon bereid dat kapitaal in één klap te verliezen.
Verzekeringsadvies en financieel advies zijn twee zijden van dezelfde munt. En met die munt betaal je je toekomst. Ander gezegd: als wij onze klanten coachen in hun verzekeringen, geven wij hen de facto ook financieel advies.

Verzekeren heeft inderdaad veel gelijkenissen met beleggen, met het al dan niet aanvaarden van risico’s. Als je je niet verzekert en je huis ontploft, dan is je huis én je kapitaal weg. Als je op de beurs belegt en het gaat goed fout, dan is je kapitaal eveneens in rook opgegaan. Anderzijds zijn er mensen die zware verzekeringen afsluiten terwijl ze nog volop vermogen zouden moeten opbouwen. En als ze dat vermogen eenmaal hebben verworven, verzekeren ze dat opnieuw.

Wie zich slim verzekert, vraagt zich dus best eerst af in welke fase van zijn leven hij zit en waar zijn prioriteiten liggen. Een blik van een onafhankelijke buitenstaander, kan snel een meer helder beeld scheppen over je eigen actuele situatie. Vergis je niet: wij gaan een heel mensenleven mee, hé. Bij een geboorte zijn we erbij, bij een huwelijk, een eerste auto en een huis. Maar ook bij brand, ziekte, pensioen en successierechten… Voor elk van die momenten zoeken wij de beste oplossingen op maat.

Uiteindelijk komt het erop neer dat een onafhankelijke verzekeringsadviseur ook een financieel adviseur zou moeten zijn. Want het gaat uiteindelijk toch om het opbouwen en beschermen van vermogen. Enerzijds bescherming door risicoverzekering, anderzijds opbouw door spaarverzekeringen. Dus leiden wij onze klanten op in het omgaan met risico’s.
Misschien helpt wat beeldspraak om de veelzijdige rol van onafhankelijk adviseur helder te stellen. Ons advieskantoor moet de ingenieur zijn die de voorstudie doet: hij gaat na of de doelstellingen van de klant bereikt worden en zorgt ervoor dat de fundering goed is, zodat de constructie niet wegzakt. We moeten ook de architect zijn die de constructie tekent volgens de wensen van de klant. En daar bovenop moeten we een stukje veiligheidscoördinator zijn om na te gaan of de nodige vangnetten geplaatst zijn. En dat allemaal tegen een verantwoorde prijs, niet tegen elke prijs.

Share This:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *